Stuga i Tandådalen

Aktiviteter sensommar/höst

Uppdaterat 2023-08-05

Sälen är inte dött bara för att snön är borta, då börjar andra möjligheter! Här är några exempel.

Turistbyrån finns i centrumhuset i byn och jag kan också svara på många frågor. Se längre ner för länkar.


Se även sommar.salen.se samt ladda ner apparna Skistar och Magasin Sälen för aktuell information.

Många bra mountainbike-leder med olika svårighetsgrad. Hyra cykel finns på många ställen. Rörbäcksnäs har bäst leder i mitt tycke, Lindvallen gäller för Downhill.

Väldigt, väldigt många vandringsleder

Sälens golfbana där du kan spela som gäst. https://salenfjallensgk.se/

Badplats vid Gorrtjörn i Rörbäcksnäs. Finns även badplats i Närsjön, Västerdalälven mfl andra. Tempererad pool i Lindvallen och Transtrand.

Bärplockning. Gott om hjortron och blåbär, mindre med lingon och ännu mindre svamp i närområdet. Kan se annorlunda ut nere i byn, inte kollat. Hjortron och blåbär växer dock bra på fjället.

Ett 3000 kvadratmeter stort vattenäventyr väntar med FlowRider®, vattenrutschbanor, vågor, strömmar, massagestrålar och bubblor finns i Lindvallen vid Experium där även bowling, spa, arkadspel, massage, butiker, o’Learys, restauranger, gym mm finns. Äventyrsbadet i Experium har det absolut senaste, häftigt inbäddat i en spännande havsmiljö. Året runt förutom i maj

Ta en fika på Olnispagården nere i byn som är hembygdsgård med fäbodar från 1600-1700-talet. Lite dåligt skyltar men om ni kommer från stugan ta höger innan ni åker över älven och sen höger. Fortsätt 2 km. Alt gå över den nya bron från Ica i byn.

Fiske i västerdalälven där ädelfisk finns. Finns även put-and-take tjärnar och mindre sjöar.

Minigolf i Lindvallen. Finns även i Kläppen.

Besök Fulufjällets nationalpark med Sveriges högsta vattenfall (Njupeskär) och världens äldsta träd (Old Tjikko) med rotsystem som är 9500 år gamla.

Zornmuseet i Mora hör till Sveriges mest omtyckta konstmuseer. Här visas alltid ett urval av Zorns akvareller, oljemålningar, skulpturer och etsningar. Även vinter

Spela padel/badminton/tennis i byn https://lifepadel.se/vara-center/salen/ Året runt

Träna i Sälenfjällen i samband med din vistelse vid 3+3. Det finns många bra orienteringsövningar i läckert fjällandskap att välja mellan.

Höghöjdsbanan i Lindvallen

Lite längre utflykter

Ta en dagsutflykt till Orsa rovdjurspark som är norra Europas största rovdjurspark. Polar World med världens största isbjörnsanläggning. Tigerberg med Sibiriska tigrar och en stor varganläggning. Även brunbjörn, järv, lodjur, rödräv, berguv, persiska leoparder och snöleoparder. Bra att kombinera med Mora då 7 mil är samma väg.

Ta en dagsutflykt till Mora. Kliv rakt in i sagans värld. På Sagolandet Tomteland kan allt hända och du dras in i spännande äventyr bland älvor, tomtar, troll och drakar! På vägen dit finns Zorn-museet. Ta ett dopp i Siljan som är Sveriges 7:e största insjö. Bra att kombinera med Orsa då 7 mil är samma väg. Även vinter

Ta en dagsutflykt och rid ponny i Malung. Även vinter

Exempel på aktivitveter vår/sommar/höst 

- Fjällvandring

Det finns väldigt många vandringsleder på fjället.

Vandra Vasaloppsleden igenom alla Vasaloppsbyar, 9 mils vandring. Utefter leden finns 11 slogbodar och 9 övernattningsstugor, du hittar även många gamla fäbodar. Packa ryggsäcken fylld med god mat och vandra till någon av de stugor som finns på fjället. Kartor över leder finns att köpa. Massor av leder på fjället. 

- Mountainbike

Förutom den vardagliga cyklingen kan man cykla i Bike Parken, Sälen har två stycken. Man tar liften upp med cykel och far ner i cykelbanorna utför slalombackarna. Ta med cykeln på en dagstur och cykla efter lederna uppe på fjället, där ni har en enorm utsikt. Ni kan välja mellan den leden som passar er bäst efter svårighet och längd. Eller varför inte cykla Vasaloppsleden? Cykel finns att hyra i Sälen på flertal platser. Rörbäcksnäs har många leder och är populärt.

- Restauranger (sommar)

Sälen har en väldigt hög klass på sina restauranger och bjuder på många smakupplevlser!

8 restauranger är med i white guide. Alla inte öppna sommartid men rekommenderar Olarsgården (Lindvallen) och Gammelgården (Högfjället) med lokalvaror för fine dining. Gustaf bar och grill i Lindvallen är öppen och serverar bra mat. Ubbes vid Tandådalens bredvid Hemköp öppen. Sälens bästa pizzeria. Även asiatiskt kök och sportbar där sport sänds på många skärmar. Även o'learys i Lindvallen har sportbar och god pubmat. 

- Paddla kanot/kajak/bäversafari

Hyr en kanot/kajak och paddla längs Västerdalälven. Arrangerar även bäversafari.

Kortare och längre turer! Ni bestämmer. En taxi tar er en bit upp och tar med kanot/kajak. Paddla medströms i älven. Glöm inte grillen då man gärna slår sig till ro längs älvkanten och badar och äter lite gott 

- Bad/Äventyrsbad/SPA/Bowling (stängt nu pga Corona - får avvakta vad som sker i sommar)

Experium är ett upplevelsebad med saunavärld och Sveriges första flowrider. Där hittar ni även en bowlinghall, gym och 3D bio, SPA samt restauranger.

Förutom Experium och utomhuspool går det alldeles utmärkt att bada i älven vid Näsholmen i närheten av Sälens by, Närsjön, Smågan m.fl. i våra sjöar/tjärnar kan du även pröva fiska, t ex  Närsjön mot Stöten.

- Fiske

I Sälen är flugfiske i strömmande vatten populärt (västerdalälven) men även insjöfiske och mete är omtyckt.  De arter som det finns rikligt av är harr, öring, sik, regnbågslax, röding, gädda, abborre, brax, id.

- Höghöjdsbana

17 stationer med massor av utmaningar som stockar, repbroar, spindelnät klättring och äventyr i trädkronorna.

- Cykelvasan

Cykla Vasaloppet! Slåss om ära, spurtpriser och personrekord. Cykelvasan 90 är hela det traditionella Vasaloppet, fast på cykel. Starten går i Sälen och du passerar alla kända Vasaloppskontroller innan målgången i Mora. Loppet är en riktig utmaning som körs på 49,5 km skogsväg, 37 km grus och 7,5 km asfalt. 

- Skatepark

I mars 2010 öppnades ett nytt skatearena i gamla inomhuspoolen på Lindvallen och kommer att vara öppet under vinter och sommarsäsongen. Skateparken utomhus är uppbyggt med ramper för skejtaren och är gratis.

- Trollskogen

Hundfjällets Trollskogen är alltid öppen för beskådning av trollskulpturer

- Orientering

Orienteringsbanor finns uppsatta i fjällnaturen och det hålls en 3+3 arrangemang 3 dagar träning 3 dagar tävling. Junior camp Sälen vänder sig till junior i alla klasser.

- Minigolf

Vid Experium, klubbor hyrs i lodgebaren

-  Golf

Bankaraktär: Sälenfjällens golfklubb erbjuder en komplett 18-håls kuperad skogsbana i fjällmiljö. Banan är belägen i sluttningen ovanför, öster om Sälens by med utsikt över Sälenfjällen och Västerdalälven, där solen skiner och värmer som allra mest.  Banan är öppen juni- sept ocgh är en 18-hålsbana. I Klubbhuset finns Golfshop, kansli och restaurang.

Golfbana även i Stöten.  

- Rida (Malung ca 77 km)

Islandshästar och ponnyridning. Även vintertid.

- Fler spännande evenemang: 

Country SM med linedance, Västerdalsveckan med bl.a. Sälendagen, kulturveckan, Fjällhojen Mc träff, Cykelvasan, Discovery AIM Challenge, Fjällmaraton, 3+3 orientering, fjällmaraton mm

- Besök Fulufjällets nationalpark

Sevärdheter: Sveriges högsta vattenfall Njupeskär, fallet runt Gäljån, Rösjöarna, naturum Fulufjället, Bergådalen

Unikt: Världens äldsta träd Old Tjikko, altarringen, spår efter det värsta ovädret på tusen år.

- Mora (ca 105 km)

Besök närmaste staden som ligger vackert vid Siljan, bada i Siljan, se Vasaloppsmålet eller besök tomten I Tomteland. Kan med fördel göras i samand med utflykt till Orsa då 7 mil är samma väg. 

- Utflykt till Orsa rovdjurspark (115 km bort)

Orsa Rovdjurspark är 325 000 kvm och ligger i Grönklitt, det är Europas största rovdjurspark. Orsa Rovdjurspark är ingen vanlig  djurpark, här lever djuren i stora inhängnader med naturliga skogsmiljöer. Parken har valt en inriktning med stora rovdjur från norra halvklotet och flera av dem är utrotningshotade.

- Bio i Lindvallen

Att krypa in i biomörket och njuta av nypoppade popcorn och en spännande film är avkoppling för både barn och vuxna både dag- och kvällstid. Våra två biografer med de pampiga namnen Vinterpalatset och Experium erbjuder 3D–bio med den senaste digitala tekniken.

unsplash